Makaron farfalle z czosnkowym sosem winegret

Drukuj
1 2 3
Makaron farfalle z czosnkowym sosem winegret

MAKARON FARFALLE Z CZOSNKOWYM SOSEM WINEGRET

Czas przygotowania: 40min
Ilość porcji: 4
Składniki:
-250g farfalli (makaron kokardki)
-200g drobnych pomidorów cherry
-kilka czarnych oliwek

Składniki sosu:
-40g liści czosnku niedźwiedziego
-3 łyżki stołowe octu balsamicznego
-3łyżki oleju z czosnkiem niedźwiedzim Ölmühle Solling
-łyżka stołowa majonezu
-łyżka stołowa jogurtu
-łyżka stołowa ketchupu
-sól
-świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:
Ugotować makaron, zahartować, odlać, odstawić do wystygnięcia. Pomidory umyć i pokroić na połówki. Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osączyć, odciąć ogonki, drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Dodać sos do ostudzonego makaronu, wymieszać, ozdobić pomidorami i oliwkami. Sałatkę można przechowywać w lodówce do kilku godzin.

Poza sezonem na czosnek niedźwiedzi, w przepisie można wykorzystać zamiast świeżych liści, odrobinę więcej oleju z czosnkiem niedźwiedzim.

 

Sklep z olejem z czosnkiem niedźwiedzim.


Ocena: 1 głosów Aktualna ocena: 5

Komentarze / 0

Newsletter