• Aronia - jeden z najzdrowszych owoców świata!

    Owoce i warzywa mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego przedstawiamy czołówce w super owocach. ARONIA!
    Badania na całym świecie  że jedna szklanka soku z aronii odmładza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, normalizuje ciśnienie krwi, chroni przed nowotworami, nadwagą, cukrzycą, miażdżycą i innymi chorobami cywilizacyjnymi. Aronia łączy ze sobą zalety czerwonego wina i zielonej herbaty. Przeczytaj więcej co może dać ci aronia.

    Więcej, komentarze

    Więcej
  • Właściwości gorzkich ziół. Wideo

    Tak jak wspominaliśmy przygotowaliśmy więcej informacji o właściwościach gorzkich ziół.
    Tym razem przygotowaliśmy krótkie video wraz z opisem :)

    Miłego oglądania 

     

    Więcej, Komentarze

    Więcej
  • Kiedy po raz ostatni jedliście Państwo coś gorzkiego?
    W dzisiejszych czasach warzywa zawierają nie tylko mniej witamin, ale również o wiele mniej goryczek, które należą do tak zwanych wtórnych substancji roślinnych. Obecnie przypisywane im są ważne funkcje bioaktywne, które, podobnie jak pierwotne substancje roślinne (białka, tłuszcze, węglowodany), mają bezpośredni wpływ na procesy przemiany materii w naszych organizmach.
    Warzywa minionych czasów były o wiele bardziej bogate w goryczki. Z ówczesnych warzyw i pozostałych artykułów spożywczych wyeliminowano, na rzecz słodszego smaku, większość goryczek. Dziś prawie niemożliwe jest spożywanie gorzkich potraw. Niewielu z nas pamięta jeszcze gorzkie zboża, warzywa lub zioła. W dalszej części artykułu podpowiadamy w jakich produktach najlepiej szukać goryczek.

    Więcej,komentarze

    Więcej
  • Także w Polsce konopie powoli przestają kojarzyć się tylko i wyłącznie z tematem narkotyków. To dobrze bo zarówno w postaci ziaren, oleju jak i mleka są ciekawym uzupełnieniem codziennego menu. Odmiana konopi, z których przygotowuje się wspomniane produkty pozbawiona jest właściwości halucynogennych a obfituje w pożyteczne kwasy tłuszczowe i białko.

    Więcej, komentarze

    Więcej
  • Czarnuszka siewna- pachnąca orientem

    Ta bliska kuzynka jaskrów jest trochę podobna do anemonu. Jej delikatne białoniebieskawe kwiaty i szarozielone pierzaste liście wyglądają jak z koronki. Nasiona zaś przypominają łzy. Właśnie one są najcenniejsze. Dziś wracają na półkę z przyprawami.

     

    Więcej, komentarze

    Więcej
  • Ta niepozorna roślina była znana i wykorzystywana w lecznictwie od najdawniejszych czasów. Czystek (Cistus Incanus L.) rośnie głównie w zachodniej części Morza Śródziemnego. Dokładniejsze badania poszczególnych składników czystka przeprowadzono dopiero w XX wieku. Czystek jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli- związków fenolowych należących do grupy substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym i wspierającym układ immunologiczny człowieka.

    Więcej, komentarze

    Więcej
  • Granat "Rajski Owoc"

    Granat uprawiano już 5 tysięcy lat p.n.e. W starożytnej Grecji i Egipcie roślinę tę czczono jako świętą, a starożytna medycyna Chin uznawała sok z granatu za "skoncentrowane życie" i symbol długowieczności. Z powodu dużej ilości nasion granat stał się także symbolem płodności i siły rozrodu roślin.

    Granat wyraźnie poprawia przepływ krwi w mięśniu sercowym u pacjentów z chorobą wieńcową i redukuje złogi oraz zwapnienia w tętnicy szyjnej. Chroni serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie, odmładza, dodaje sił witalnych. Specjaliści twierdzą jednomyślnie, że jest to owoc życia

    Więcej, komentarze

    Więcej
  • Żurawina wielkoowocowa

    Żurawina od niepamiętnych czasów uważana była za ważny składnik diety mający duży wpływ na poprawę zdrowia. Do tej pory oznaczone aktywne składniki żurawiny to: kwas cytrynowy kwas chinowy, kwas jabłkowy, kwas benzoesowy, fruktoza, witamina C, A, B I, B2, flawonoidy, kwercytyna, kemferol, antocyjany, cyjanidyna, delfinindyna, peonidyna, malwidyna, flawonole, taniny i glikozydy flawonowe.

    Więcej, komentarze

    Więcej
  • Nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju konopnym jest aż 80%. Jedna łyżka zawiera 2,5g kwasów OMEGA-3, 8g OMEGA-6. Działając kompleksowo w idealnych proporcjach 1:3 są najbliższe potrzebom ludzkiego organizmu. Wprowadzenie go do diety zapewnia uzupełnienie posiłków o kwasy OMEGA-3 i OMEGA-6 przyswajalne w naturalny sposób.

    „Olej konopny może być stosowany przez dłuższy czas w celu utrzymania równowagi w naszym organizmie, nie powodując niedoboru kwasów omega lub zaburzeń równowagi. Olej konopny ma lepszy skład, mianowicie 3 części kwasów omega-6 oraz 1 część kwasów omega-3. Poza tym, olej konopny zawiera prawie 2% GLA (kwasu gamma-linolowego)”
    Udo Erasmus “Fats That Heal, Fats That Kill”

    Komentarze, więcej

    Więcej
  • Roślina z wiosennego lasu

    Każdy z nas bardzo dobrze zna czosnek pospolity (Allium sativum). Jest jedną z bardziej cenionych przypraw. Znane są też jego walory zdrowotne: obniża cholesterol, poprawia krążenie, wspomaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Stosunkowo mało znany jest czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum), zwany potocznie dziki...

    Więcej, komentarze

    Więcej
  • Dobrodziejstwo czarnego bzu

    Czarny bez (Sambucus nigra), zwany też dzikim bzem  jest krzewem występującym w naszym rejonie  pospolicie. Od tysiącleci związany jest z kulturą ludów zamieszkujących teren Europy. Dawni Słowianie cenili go, jako niezastąpiony środek oczyszczający z flegmy, śluzu i wilgoci. Ze względu na jego rozgrzewające i przeciwgorączkowe działanie używano go podczas przeziębień.

    Więcej, komentarze

    Więcej
  • Na polskim rynku ukazała się kolejna książka dr Bruca Fife " Cud Oleju Palmowego - Naturalny sposób na raka i choroby serca".

    W książce można znaleźć informacje o tym czym różni się olej palmowy czerwony od białego, jego zastosowanie, działanie na organizm człowieka oraz smaczne przepisy z wykorzystaniem oleju palmowego czerwonego. 

    Więcej, Komentarze

    Więcej
  • Maka kokosowa- zdrowa alternatywa dla pszenicy

    Mąka kokosowa posiada naturalnie niski poziom przyswajalnych węglowodanów, nie zawiera glutenu, jest pełna sprzyjającego zdrowiu błonnika (jedna łyżeczka mąki zawiera go aż 5g, co daje 38g błonnika w 100g mąki) oraz ważnych składników odżywczych i wyśmienicie smakuje! Powstaje z drobno zmielonego miąższu kokosowego, z którego usunięto większość tłuszczu i wilgoci. Można jej używać w znacznym stopniu tak, jak mąki pszennej- do wyrobu różnorodnych i przepysznych chlebów, placków, ciasteczek, tortów, przekąsek i deserów, a także dań głównych.

    Więcej, Komentarze

    Więcej
  • Cukier kokosowy pozyskiwany jest z soku naciętych pąków kwiatu palmy kokosowej. Jest to naturalna alternatywa dla cukrów dostępnych na rynku. W przeciwieństwie do innych cukrów staje się coraz modniejszy wśród orędowników zdrowego odżywiania.  W południowej części Azji od tysięcy lat stosowany jest jako tradycyjny środek słodzący.

    Więcej, komentarze

     

    Więcej
  • Aby stawy nie bolały... Omułek zielonowargowy

    Wraz z wiekiem zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia dolegliwości stawowych. Życie jest trudne, gdy każdy ruch jest ograniczony i bolesny. Jednak stałe zażywanie środków przeciwbólowych i przeciwzapalnych niesie za sobą skutki uboczne. Czy istnieją inne, zdrowsze możliwości łagodzenia dolegliwości stawów i ponownego przywrócenia im sprawności?

    Więcej, komentarze

    Więcej
  • Maca- fizyczny i umysłowy fitness.

    Maca (Lepidium meyenni walp) jest małą rośliną bulwiastą pochodzącą z Andów Peruwiańskich. Jest daleko spokrewniona z dobrze znanym selerem.

    Więcej, komentarze

    Więcej
  • Olej kokosowy - zasmakuj w zdrowiu

    Olej kokosowy jest bardzo smaczny. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa (wyśmienicie smakuje ze słodkim pieczywem, ale będzie również pasował do każdej innej kanapki), jak również do smażenia. Olej kokosowy zawiera  nasycone kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe które wytrzymują wysokie temperatury- nie utleniają się- przez co zachowują swoje cenne właściwości. Naleśniki czy mięso na oleju kokosowym będą wybornie smakowały, gdyż swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem nada potrawom orientalny charakter.

    Więcej, komentarze

    Więcej
  • Bio olej z czerwonej palmy

    Bio olej z miąższu czerwonej palmy wyprodukowany został z miąższu owoców palmy oleistej, które zawierają bardzo dużo oleju jadalnego. Produkt jest bardzo łatwostrawny, dobrze przyswajalny, hipoalergiczny, bez glutenu i bez alergenów. Polecany szczególnie osobom dbającym o zdrowe odżywianie.

    Więcej, komentarze

    Więcej
  • Fenomen oleju kokosowego

    Śnieżnobiały, o wyraźnie zarysowanej strukturze, pięknym zapachu i delikatnym smaku świeżego kokosa- oto czym charakteryzuje się dobrej jakości olej kokosowy, o którym tak głośno w ostatnich latach. Dotąd niezbyt bardzo znany produkt okazał się hitem i bardzo dobrze przyjął się w wielu domach, w których ceni się zdrowe odżywianie i naturalne kosmetyki. Cena oleju kokosowego na zimno tłoczonego jest często wiele większa od tych rafinowanych, ale tylko najwyżej jakości oleje kokosowego posiadają w swoim składzie dobroczynne właściwości.

    Więcej, komentarze
     

    Więcej
  • Czystek (Cistus Incanus) - audycja z radia eM

    Ciekawa audycja z radia eM  "Sekrety przyrody" Maciej Gramatyka, Piotr Kardasz z dnia 07.06.2013 r. na temat właściwości interesującej rośliny Czystka (Cistus Incanus). Zapraszam do przesłuchania :)

    Więcej, komentarze

    Więcej

Newsletter